HORROR NA PANTOVČAKU

Iako do predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ima još dosta vremena, posljednjih nekoliko mjeseci u medijima sve vrvi od potencijalnih kandidata i nagađanja tko bi se mogao uputiti na Pantovčak i zasjesti u teglu šefa države idućih pet godina. Naime, u Hrvatskoj se predsjednik tretira kao fikus ili neka slična sobna biljka, postavljena u kut kako nikome ne bi bila na smetnji.
Kandidata ima i zasigurno će ih biti još, od etabliranih političara, preko poznatih javnih osoba, pa sve do notornih klaunova iz susjedstva željnih svojih pet minuta slave i pozornosti koju nikada nisu imali u svom kvartu.
Sve njih, međutim, mogla bi pokolebati izjava aktualnog predsjednika Stipe Mesića, koji je nedavno rekao da je taj posao “jako težak” i kako njegov potencijalni nasljednik mora u sebi nositi gen antifašizma. Dakle, budući hrvatski šef bezuvjetno mora biti fizički radnik i apsolutni antifašist. To bi valjda trebalo značiti da novi fikus na čelu zemlje može pri inauguraciji računati na svu silu krampova, lopata, metli i snimljenu verziju pjesme Po šumama i gorama, koji će mu biti uručeni kod primopredaje vlasti.

HORROR NA PANTOVČAKU
Čim zasjedne u teglu za predsjednika počinje noćna mora i horror od teškog posla. Radni dan kreće u pet ujutro kuhanjem kave i pripremom gableca za sve zaposlenike na Pantovčaku. Zatim predsjednik odlazi u skladište metli, izabire najbolju i pomete sve od interijera do eksterijera golemog kompleksa. Slijedi munjevito presvlačenje u bijelu kuharsku odoru i priprema ručka za osoblje i najavljene goste, pa posluživanje istog i na kraju pranje goleme količine suđa. Nakon toga, naravno bez pauze, predsjednik žuri obrisati prašinu, usisati nebrojene kvadratne metre tepiha, usput se boreći sa neudobnom odorom francuske sobarice koju ima na sebi, a pravi ga horror tek očekuje! Naime, na Pantovčaku postoje službeni i neslužbeni automobili koje treba uglancati, te stoga predsjednik oblači plavo radničko odijelo i daje se na posao. Nakon automobila čeka ga pranje prozora uz, na usnama uvijek prisutnu molitvu da ne padne kiša, jer će sav trud tako postati uzaludan. Slijedi još i težak rad u vrtu uz zalijevanje srodnika, pošto je i sam biljka, te svi oni poslovi koje je teško nabrojati. U tu kategoriju spadaju sitni popravci, žbukanje i povremeno betoniranje prilaza. Na kraju dana, umoran i bezvoljan, još se jednom transformira u francusku sobaricu te pere i pegla sve one odore koje je koristio tijekom dana. Ovaj raspored, naravno, vrijedi samo u ljetnim mjesecima, jer zimi radni dan počinje sat vremena ranije zbog posla u kotlovnici.
S obzirom na osobno iskustvo aktualnog predsjednika koji ne laprda bez veze da je njegov posao “jako težak“, zasigurno se neće kandidirati nitko tko nema zavidnu muskulaturu Ramba ili Terminatora, a uz sve to još mora biti i antifašist. Tko će biti novi hrvatski fikus teško je predvidjeti, ali po uvjetima natječaja koji su više nego jasni – težak rad i antifašizam – zasigurno znamo da slabići i fašisti nemaju nikakve šanse.

 

(888)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara