SUPER ANDRIJA

Predsjednički kandidat dr. Andrija Hebrang jedan je od rijetkih pripadnika ljudske vrste koji se razumije apsolutno u sve što god ga pitali. Radiolog je kompletno upućen u politiku, ekonomiju i gospodarstvo gotovo svih zemalja, a čak zna i kako izgleda irska kraljica, o čemu nitko na svijetu nema pojma zato jer irska kraljica jednostavno ne postoji. Kada su mu na tu banalnu i prozaičnu činjenicu ukazali, sveznajući Andrija brzo se ispravio i nepostojeću kraljicu zamijenio isto tako imaginarnim irskim kraljem. Njegova je retorika uglavnom zbunjujuća, pa čovjek slušajući ga zapravo ne zna za što se Hebrang zalaže i kakve stavove zastupa. U predsjedničku kandidaturu ulazi sa sloganom koji implicira europsku Hrvatsku, a nedugo zatim izjavljuje kako mu ulazak te iste Hrvatske u Europsku uniju nije prioritet, iako se njegova stranačka kolegica i nova šefica svojski trudi deblokirati zaustavljene pregovore o pristupanju. Isto tako govori kako je hrvatsko zdravstvo u najmanju ruku savršeno da bi potom zapalio preko grane na liječenje, a nedavno izglasan skandalozni i kontroverzni zakon o umjetnoj oplodnji proglašava najboljim u Europi.
Ukoliko pobijedi na izborima za šefa države, najavljuje retuđmanizaciju Hrvatske, dakle povratak u kvazidemokratsku i autoritativnu noćnu moru za koju su mnogi vjerovali da se više neće ponoviti. U kojoj se mjeri Andrija misli vraćati u ono vrijeme i što će iz bogatoga repertoara gluposti i grešaka počinjenih ranih devedesetih ponuditi, tek će se saznati u kampanji, ali valjda neće zahtijevati da ga se zove poglavnikom ili vrhovnikom i naganjati crvene, žute, zelene te ostale obojane vragove koji se prodaju za Judine škude i prakticiraju ki bi da bi ponašanje.

SUPER ANDRIJA
Među posljednjim Andrijinim biserima je urbi et orbi objava kako Mesić slanjem na provjeru ustavnosti nametnutog kriznog poreza sirotim radnicima i umirovljenicima ruši proračun, a time i Vladu. Ukoliko se pokaže da je porez doista protuustavan proračun neće srušiti Stipe nego Ustavni sud, a Vlada će srušiti sama sebe upravo zato što je krenula u takvu protuustavnu avanturu.
Za kraj ostaje jedna od Andrijinih najboljih ideja, koja je po mnogočemu jedinstvena. On bi, naime, HTV podijelio na lijevu i desnu, pa bi lijeva televizija imala jedan program – koji bi se valjda zvao HTV 1 Lijevi ili HTV1L, dok bi desna televizija imala drugi program, a zvao bi se HTV 2 Desni ili HTV2D. Gdje su oni koji nisu orijentirani ni lijevo ni desno nije precizirao, ali bi vjerojatno i takvi dobili neki treći program koji bi imao naziv HTV3NVNM ili HTV3 Ni Vrit Ni Mimo.
Bez obzira na sve, ne treba Andriju samo tako otpisati, jer će za njega sigurno – kako kaže Vladimir Šeks – glasati desnica i dijaspora, pa ćemo onda poslije izbora na HTV2D u izravnom prijenosu gledati svečanu prisegu i ustoličenje Hebranga za poglavara Hrvatske koji će se emitirati čim završi ekskluzivna dokumentarna emisija o dnevnim aktivnostima, zanimacijama i putovanjima irske kraljice.

 

(1719)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara