LIK I DJELO – MILAN BANDIĆ

Nedjeljna večer, zapravo vijesti koje su objavljivane nisu naslućivale ništa posebno, red priča o tome kako je u Hrvatskoj nezaposlenost odavno dosegla plafon, pa red političara koji pred kraj svog mandata najavljuju bolje dane te se čovjek pita što su tri godine radili, onda malo oporbe koja ionako ništa neće promijeniti ukoliko dođe na vlast, pa red raznih pokolja i katastrofa u svijetu, malo o Vatikanu i homoseksualcima, sve već sto puta prežvakano i viđeno, a onda prava bomba – uhićen je Milan Bandić i još par njegovih najbližih suradnika, koji su, u odnosu na gradonačelnika metropole, zapravo nevažni.
Više od sto dvadeset agenata Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dana 19. listopada 2014. sudjelovalo je u uhićenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i, pretpostavlja se, još devetnaest osoba, sve od reda njegovih bliskih suradnika, a samo je pretres Bandićeva stana trajao oko sedam sati. Gradonačelnika i ostale uhićene tereti se za niz malverzacija iz sfere gospodarskog kriminaliteta, zloporabe položaja i ovlasti, namještanje raznih poslova, posebice onoga za odvoz glomaznog otpada, zamjene zemljišta te trgovanja utjecajem. Bandić je već odavno na meti istražitelja, a protiv njega je do sada podneseno više od tri stotine kaznenih prijava, međutim, on se na njih i nije pretjerano obazirao slažući razne doskočice kad god bi ga se za sve te silne prijave pitalo. Ipak, te nedjelje sve je očito došlo na naplatu, pa je Milan zajedno sa još niz svojih suradnika uhićen u Zagrebu iako je navodno dio uhićenika znao što im se sprema pa su htjeli pobjeći što je ipak vijest koja nije u potpunosti potvrđena.

LIK I DJELO - MILAN BANDIĆ
Milan Bandić u Zagreb je došao prije više od trideset godina, studirao Obranu i zaštitu na Fakultetu političkih znanosti, oženio se, dobio dijete i kako sam navodi vrlo često, radio svakakve poslove kao student. Godine 1993. postao je tajnikom SDP-a, a 1995. i vijećnik Gradske skupštine. Dvije godine kasnije Bandić je postao šefom zagrebačkog SDP-a i tada počinje njegov streloviti uspon u političkim vodama. Ljudima koji su sve to promatrali sa strane činilo se kako je zagrebački gradonačelnik mačka sa devet života i uvijek se dočeka na noge, jer afera koje su ga kroz političko djelovanje pratile nije nedostajalo. Osim što je vozio pijan i bježao od policije, gradio je bez dozvole svoju vikendicu, pa čak se i lažno rastao od svoje supruge, a 2007. godine kupuje pravi penthouse za kojega nikada nije točno želio reći odakle mu novci za tako nešto.
Danas ga se tereti i za nezakonita zapošljavanja preko veze, kako se to kod nas običava reći, pa me živo zanima hoće li svi oni tako zaposleni koji su imali nekoga poznatoga u Gradu, dobiti otkaze ukoliko Bandić za bilo što bude osuđen. Jedna od posebno zanimljivih stvari koju je Bandić napravio ostala mi je u sjećanju jer je zaista pomalo nevjerojatna. Naime, nakon što je postao po drugi puta gradonačelnik, jer je zbog pritiska javnosti vozeći pijan, morao podnijeti ostavku, osniva Holding i sam sebe postavlja za jednog i jedinog člana skupštine tog istog Holdinga. Pokušao je postati i predsjednikom države, ući u Sabor Republike Hrvatske, ali ništa mu od toga nije uspjelo, no na lokalnim je izborima doslovno otpuhao svu konkurenciju i postao ponovno zagrebački broj jedan. Za te je izbore bio vrlo rječit i pun predizbornih obećanja, naime rekao je kako će sanirati Jakuševac, koji je zaista ruglo samo par kilometara udaljeno od središta grada, zatim da će otvoriti dvadeset tisuća novih radnih mjesta, kako će konačno urediti Gradsku kavanu i ono ljudima najvažnije, da će cijenu komunalnih usluga smanjiti za petnaest posto. Kako će to sada izvesti nije poznato, ali Batman, kako je svojevremeno sam sebe nazvao, je apsolutno rijetko sposoban čovjek da uvijek iz najgoreg izvuče najbolje.

 

(5532)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara