MALA ZEMLJA ZA VELIKE GLUPOSTI

Iako je ljeto, doba besposličarenja i fjake na izmaku, u Hrvatskoj se gotovo nitko ne može požaliti da mu je bilo dosadno. Odmah na početku sezone godišnjih odmora tada još aktualni premijer odlučio je uzeti „Malo vitra“ i otploviti s funkcije, ostavivši zemlju i njene građane u čudu i šoku. Nije Ivo Sanader pobjegao zato što se zaželio mora i opuštanja na Jadranu već stoga što je shvatio u kakvom se financijskom minusu i kaosu, zahvaljujući politici njega i njegovih satelita Jože, Đurđe i još ponekih, država našla. Elegantno je iskočio iz lađe koja, puštajući na sve strane tone, uskočio na jahtu i jednostavno nestao na horizontu, pa se tako zorno i slikovito pokazalo da je Hrvatska mala zemlja za velike kukavice.
Nasljednica premijera pobjeglog u mornare svoj je mandat započela krumpirovom salatom, kriznim porezom i većim PDV-om, čime je dokazano da je Hrvatska mala zemlja za velike kuharice i manje plaće.
Nakon toga narod je nekoliko dana uveseljavan svađom i predbacivanjima na relaciji Kaptol-Pantovčak zbog isticanja križeva i ostalih katoličkih vjerskih simbola u državnim institucijama. Grčevito braneći princip o sekularnoj državi Mesić se našao u klinču sa mnogobrojnim apologetima teze o građanima Hrvatske koji se u ogromnom postotku izjašnjavaju pripadnicima Katoličke crkve, iako je pitanje koliko njih tu vjeru zaista i prakticira u svakodnevnom životu. U jeku crkveno-predsjedničkog prepucavanja na Dalmatini se ukazala Gospa, najveća i vjerojatno najskuplja kamena skulptura u Europi, visoka skoro tri metra i teška više od sedamsto tisuća kuna, čime je nedvojbeno potvrđeno da je Hrvatska mala zemlja za velike kipove.

MALA ZEMLJA ZA VELIKE GLUPOSTI
Na kraju ljeta hrvatske građane dočekuju nove cijene hrane i benzina što će neminovno dovesti do lančane reakcije poskupljenja svega i svačega. Oni koji imaju školsku djecu morati će izdvojiti pravo malo bogatstvo za kupnju knjiga i ostalih potrepština nužnih da bi se ostvarila ideja o Hrvatskoj kao zemlji znanja. Oni roditelji koji imaju sreću da im dijete ide u 6.a možda prođu jeftinije od onih čiji mališan ide u 6.b, ili obrnuto, jer samo je u hrvatskom obrazovnom sustavu moguće da za isti razred ima nekoliko različitih udžbenika iz istog predmeta što garantira da je Hrvatska mala zemlja za velike apsurde.
Ovaj je ljetni godišnji odmor bio pun dinamike, preokreta pa i ljubavnih dogodovština, te je tako u prvi plan društvenih zbivanja iskočila glumica Lambaša sa svojim friškim dečkom od sedamdeset ljeta kojega je čekala stoljećima. S obzirom na njeno višestoljetno čekanje frajera koji službeno ima sedam banki, može se zaključiti kako Lambašin komad, koji je stariji od nje, neslužbeno ima najmanje dvjesto sedamdeset godina, a što opet implicira konstataciju kako je Hrvatska mala zemlja za beskonačnu dugovječnost.
Za kraj opet politički cirkus i „znam da ništa ne znam“ filozofija aktualne hrvatske premijerke. Osoba koja bi po opisu radnog mjesta morala biti upućena barem u ono što joj se događa pred nosom, dokazala je da ili slijepo tumara kroz aktualna zbivanja ili nemoćno čeka da joj netko konačno kaže čime se treba baviti. Naime, ona nije znala da je poskupio benzin, nije imala blage veze da se gradi Brankov most koji nigdje ne počinje i nigdje ne završava, nema pojma da lik koji službeno prima plaću u HEP-u polovicu radnog vremena provodi u prostorijama HDZ-a i na koncu nije uopće znala hoće li školska godina početi kada to službeno i treba ili sa tjedan dana odgode. Sve to upućuje na krajnji zaključak kako je Hrvatska raj za političke neznalice i mala zemlja za velike gluposti.

(1768)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara