JASEN STIŽE DUNJO MOJA

Političari u Hrvatskoj su nevjerojatno interesantna sorta, pa samim time i neiscrpna inspiracija svakom tko se njima želi baviti. Međutim, postavlja se pitanje može li, recimo, u Vladu RH ući neka osoba nesklona aferama i skandalima, bilo da ih napravi kada uđe u Banske dvore ili ih već, kao prikolicu, dovuče za sobom.
Jedan od takvih je i novi ministar kulture, inače po zanimanju arheolog, Jasen Mesić. Njegov izbor za ministra nečega što u Hrvatskoj možda više i ne postoji u pravom smislu te riječi, mnogi su dočekali kao, najblaže rečeno, iznenađenje. Isto tako, postoji opravdani strah da spomenuti novopečeni ministar ne zatrpa i ono malo egzistirajuće hrvatske kulture kao što je, kao arheolog, navodno odgovoran za zatrpavanje vrijednog arheološkog nalazišta na splitskoj rivi 2007. godine. U to vrijeme, naime, Jasen je bio član komisije za nadzor radova na tom području koju je osnovalo Ministarstvo kulture, pa ga se smatra izravno „zaslužnim“ za taj, kako ga pojedinci nazivaju, kulturocid.

JASEN STIŽE DUNJO MOJA
Dvije godine prije imenovan je pomoćnikom ministra kulture, te je vjerojatno zbog toga što mu je hobi ronjenje, postao voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva u slučaju potonulog talijanskog broda Re d‘Italia, koji je kod Visa 1866. godine potopila austrijska mornarica uz sudjelovanje oko pet tisuća Hrvata u njoj. Sumnja se da je upravo Mesić sebi pripisao zasluge za pronalazak tog broda, pa se slučaj i danas rješava na Općinskom sudu u Splitu.
Kao arheolog po zanimanju i pasionirani ronilac u slobodno vrijeme, Jasen će zasigurno svoje ministarske kulturnjačke reference vrlo uspješno potvrditi, recimo, u baletu. Možemo pretpostaviti kako ćemo uskoro u HNK moći gledati Labuđe jezero u kojemu će umjesto dotičnih ptica po jezeru izranjati ronioci na čelu sa crnim labudom Mesićem… Ili možda da uzmem primjer kazališta, gdje bi ministar mogao odobriti novac za predstavu u kojoj bageri zatrpavaju splitsku rivu zajedno sa rimskom i mletačkom ostavštinom ni manje ni više nego armiranim betonom. U književnosti će zasigurno sve biti podređeno arheologiji, pa će vjerojatno najplodniji pisac postati Mirjana Sanader, osoba na čiju je navodnu preporuku – tada još slobodni Ivo – uključio mlađahnog Jasena u politiku i gurnuo ga u unaprijed izgubljenu utrku za gradonačelnika Zagreba.
Prekrasno će izgledati i hrvatsko slikarstvo kada se svi relevantni hrvatski slikari udruže i postave izložbu “Re d‘Italia na dnu mora“, a i Ministarstvo financija bi moglo u tom slučaju popuniti proračun, posebice ako ministar Jasen posjeduje saznanja gdje je nestala gomila zlata za koju legenda kaže da se nalazila na toj potonuloj olupini.
Ukratko, moguće je da će hrvatska kultura izuzetno profitirati ovim mladim i nadobudnim HDZ-ovim kadrom i kao Feniks se dići iz pepela do neslućenih visina ili će ipak, što je puno realnije, završiti u morskim dubinama kao još jedna podvodna iskopina koju će neki novi ministar uspjeti locirati, baš kao i više puta apostrofirani talijanski brod, tek za 139 godina.

 

(1057)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara