PRAVO I PRAVDA

U našoj zemlji su pravo i pravda apsolutni  oksimoroni, jer Hrvatska je jedna čudna zemlja, ponaša se kao onaj Antuntun, lik iz jedne pjesmice dok smo mi bili mali koji je sve radio naopako. Samo Antuntun je bio simpatičan i smiješan lik i nikome ništa loše nije učinio. S njim smo se baš zabavljali i lik je bio nekakvi ekvivalent današnjem crtiću A je to. Tu su negdje. A kad pogledamo, hrvatsko pravosuđe je također na toj razini, ako ne i niže, ako već do sada nije dotaklo dno dna. Ali ako pogledamo tko defilira uredima naših sudnica moralan i zdrav čovjek je na rubu dobivanja moždanog ili barem srčanog udara.

Kada se masa vrlo važnih slučajeva, u kojima akteri tih afera imaju gomile stanova, bijesne automobile, zajedno sa strancima su pokupovali više od pola naše obale, čovjek se pita :“pa gdje je tu pravda, a odmah u drugoj rečenici se pita: što radi pravo po tom pitanju. Vehementne vijesti o uhićenjima političkih glavešina zabavljali su narod nekoliko dana valjda da bi taj isti narod povjerovao kako se vlast svojski bori protiv korupcije, iste one kojom su se sami bavili i sami je izazivali.

Narod ima veselja nekoliko dana na vijestima, a onda se brzo padne u zaborav jer se dogodi nova afera sa novim, neki puta i starim akterima, a korupcija protiv koje se navodno bore, buja i raste sve više i prisutna je u svim sferama našega društva. Sve silno krupne afere padaju na DORH-u i USKOK-u kao kruške. I dok se lažljiva šefica DORH-a još donekle i drži, onako grčevito za premijera, Vanja Marušić je samo tako pala s drveta  a da nitko ne zna koji je točan razlog njenog pada. I tu je Zlata Hrvoj Šipek nešto smuljala i slagala, kao i toliko puta do sada, ali ona je čelični stup na koji se svaki Plenkovićev pijun može zalijepiti kad god u javnosti ispliva neka nova frka. Da nerma vražjeg Europskog tužitelja Hrvatska bi živjela u idiličnom korupcijskom raju i to bi trebao biti naš slogan za turističku sezonu, a ne one bezvezarije koje smišljaju obično supruge istih tih korumpiranih tipova i još ih se za to nagrađuje. Mene samo izuzetno čudi AP koji se okružio takvim mediokritetima, nemoralnim spodobama i što je najžalosnije, on to i zna, ali njemu takvi i trebaju, jer dok su oni takvi kakvi jesu, njega nitko neće dirati dok se neki svjedok pokajnik ne izlane, pa će spomenuti AP hitno pakirati kofere na relaciji Zagreb – Bruxselles, pa ako stigne, stigne. A za svo to vrijeme Hrvatska će biti jedina zemlja u relativno normalnom svijetu gdje si nevin dok ti se krivnja ne dokaže, a kod nas je naravno obratno, kriv si dok ti se ne dokaže nevinost. 

(50)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara