JADRANKA PROTIV VJETRENJAČA

Jadranka Kosor mi se kao političarka nikada nije sviđala, uostalom, napisali smo nekoliko satirom prožetih članaka o njenom liku i djelu od kada je Ivo Sanader prilikom svog bijega iz političkog života dotičnu gospođu ni krivu ni dužnu postavio za predsjednicu, kako tada vladajućeg HDZ-a, tako i Vlade Republike Hrvatske, gdje se ona jednostavno nije uspjela snaći ni u prvoj, a pogotovo u ovoj potonjoj ulozi. Međutim, ono što su joj napravili oni kojima je omogućila dobre sinekure, a jednom od njih, sadašnjem stranačkom šefu Karamarku, čak i to da od obavještajca postane predsjednik trenutno najveće oporbene stranke u Hrvatskoj, zaista je graničilo s apsurdom. Još se sjećamo one slike kada je Jadranka Karamarku svečano uručila stranačku iskaznicu, da bi je on jako brzo nakon toga jednostavno šutnuo u ropotarnicu HDZ-ovske povijesti i to bez pardona, te joj je jedino preostalo mjesto u Saboru, gdje se priključila klubu zastupnika kolokvijalno nazvanom Seka i Braco.

Jadranka Kosor ipak, nakon prvotne šutnje i pristajanja na tako ružno šikaniranje nije se olako pomirila sa sudbinom mnogih odbačenih i nepodobnih propalih političkih figura koji su, ne želeći se još više zamjerati velikim šefovima jednostavno zašutjeli i mirili se sa takvim fatalističkim usudom.

JADRANKA PROTIV VJETRENJACA

Naprotiv, ona je, iako izbačena iz stranke, krenula u bitku dokazivanja neopravdanosti takvog poteza HDZ-a s Tomislavom Karamarkom na čelu i uz pomoć odvjetnika Krunislava Olujića podnijela Ustavnom sudu zahtjev po kojemu bi ta instanca trebala ustanoviti da li je djelovanje stranke u njenom slučaju bilo pravno utemeljeno. Time ona zaista pokazuje karakterne vrline koje ni u primisli, osim nekada pretjerane osjetljivosti na kritike, nikada nije pokazala, a to su nevjerojatna tvrdoglavost i upornost zauzimanja za slijepo pridržavanje Statuta stranke u kojoj je više nitko niti želi niti neće vidjeti. Koliko je to korisno za nju osobno zaista je nejasno, no Jadranka Orleanska, kako smo je u jednom članku nazvali, kreće i korak dalje te protiv bivše stranke pokreće još jedan, gotovo križarski rat, ovaj puta onaj financijske prirode. Naime, traži izmjenu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe gdje predlaže da se izbriše odredba po kojoj njenoj bivšoj ili bilo kojoj drugoj stranci pripadne novac iz proračuna što je zastupniku dodijeljen kada je Sabor konstituiran, jer bez obzira što ona više nije član HDZ-a, stranka na njen račun i dalje dobiva pozamašnu svotu novaca iz proračuna. Dakle, po prijedlogu Jadranke Kosor stranka koja je svojeg člana katapultirala iz stranačkih redova bi trebala novac koji za njega dobiva vratiti u državni proračun. Njen bivši šef joj, naravno, nije ostao dužan, pa joj je na taj njen pomalo utopistički prijedlog lakonski odgovorio neka ona vrati mandat stranci iz koje je izbačena kako bi je zamijenio netko drugi. S obzirom da je u ovoj državi ionako sve naopako izgleda da se Jadranka od heroine Orleanske preobrazila u Don Kihota koji juriša na vjetrenjače, jer od svega toga zasigurno ništa spektakularno neće biti. Još je jedan moment usko vezan uz ovu bivšu prvu damu HDZ-a, a i države općenito, gdje joj je nanesena ogromna nepravda. Naime, iako je kao tadašnja premijerka nakon dugih natezanja konačno završila pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, nitko nije našao za shodno pozvati je na proslavu u Strasbourg što je zaista politički nekorektno, u najmanju ruku bezobrazno i neumjesno stavljanje na marginu nekoga tko se svojski trudio da Hrvatska konačno uđe u EU, a Jadranka Kosor je za to itekako zaslužna.


(2019)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara