BABILONSKA BLUDNICA – 2. DIO

Putujući tako kroz stoljeća crkvene povijesne hereze, dolazimo i do one najkrvavije, Inkvizicije, službeno ustanovljene na koncilu u Veroni 1184. godine, organizacije smatrane najgorim crkvenim izumom svih vremena, koja je usmrtila, osakatila ili unakazila milijune ljudi, pretežno žena. Ona se kroz stoljeća razvila gotovo do savršenstva što se organiziranosti u ubojstvima, mučenjima i oduzimanja imovine tiče. S obzirom na njena djelovanja i tehnike mučenja koje je provodila i usavršila, te njenu rasprostranjenost pogotovo po svim katoličkim zemljama, svakako zaslužuje jedan poseban članak koji će vjerojatno u budućnosti i biti napisan.

Kako bi još više povećali svoje materijalno bogatstvo, pripadnici klera odlučili su izmisliti još jedan originalan način za to – indulgenciju ili jednostavnije rečeno, oprost od svih grijehova, koji se naravno plaćao, ponekad i vrlo skupo. Ta je praksa uvedena 1190. godine, da bi četiri stoljeća kasnije bila uzrok i povod za Veliku reformaciju koju je započeo i predvodio njemački svećenik Martin Luther, prikucavši na vrata crkve u Wittenbergu 31. listopada 1517. svojih 95 teza.

BABILONSKA BLUDNICA - 2

Godine 1215. papa Inocent III. uvodi jednu od najblasfemičnijih dogmi koja se, kao i gotovo sve, održala do danas. Prema njoj, za vrijeme svake mise svećenik izvodi nekakvo nadnaravno čudo i pretvara običan komadić tijesta, hostiju, u tijelo Kristovo, a najobičnije domaće vino, vjerojatno neko iz bogatih crkvenih vinograda, ali svakako odlične kvalitete, u Isusovu krv. Taj se, skoro kanibalski cirkus, naziva transubstrancija ili pretvorba što je zapravo potpuna besmislica i još jedna od ljudskih izmišljotina sasvim suprotna Bibliji. Lateranski koncil 1215. godine uveo je još jednu novotariju u obliku obaveznog ispovijedanja grijeha svećeniku barem jednom godišnje iako Sveto Pismo na nekoliko mjesta jasno kaže kako za takvu vrstu obraćanja Bogu ne trebate nikakvog posrednika već svoje grijehe ispovijedate direktno Svevišnjem. Pet godina kasnije, točnije 1220., papa Honorije III. uvodi praksu štovanja hostije što je također u suprotnosti s Evanđeljima i spada pod klasičnu idolatriju. Na sljedećem koncilu, onom u Valenciji 1229., Biblija je stavljena na takozvani Index Librorum Prohibitorum, popis zabranjenih knjiga za vjernike iako je osobno Isus bio taj koji je zapovjedio da se Božja riječ proširi i da svi budu s njom upoznati.

 

(Nastavlja se…)

(1073)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara