BABILONSKA BLUDNICA – 3. DIO

Sredinom trinaestog stoljeća engleski redovnik Simon Stock došao je na originalnu ideju da na komad smeđe tkanine stavi sliku Djevice Marije i to proglasi predmetom koji ima nadnaravne moći ukoliko se nosi na tijelu. Taj čisti fetišizam, također zabranjen kroz Sveto Pismo, postao je vrlo popularan, a predmet je nazvan škapular i također još uvijek ima svoju široku primjenu u današnje vrijeme. Koncil u Constanzi potvrdio je još jednu zabranu vjernicima i privilegiju da Isusa slave kroz kalež s vinom , pa im je ostavio samo hostiju kao simbol pričesti iako Biblija naučava da svi slave Večeru Gospodnju, ta je privilegija nakon 1414. ostala samo svećenicima.

BABILONSKA BLUDNICA - 3. DIO

Iako u Bibliji nema niti jednog retka o bilo kakvom mjestu gdje se skupljaju duše prije odlaska u raj ili pakao, upravo je tako nešto palo na pamet okupljenima na koncilu u Firenzi 1439. godine, pa je doktrina o čistilištu od tada također dogma Katoličke crkve u koju svaki vjernik mora vjerovati. Referirajući se dalje na Bibliju kao Božju riječ, zapažamo kako je Isus ustanovio samo dva obreda: krštenje i Gospodnju Večeru, međutim, kleru to nije bilo dovoljno pa su 1439. izmislili doktrinu od sedam sakramenata, dakle krštenje, potvrdu ili krizmu, euharistiju ili svetu Pričest, pomirenje ili ispovijed zapravo pokoru, bolesničko pomazanje, svećenički red te ženidbu i time još jednu priliku za financijski crkveni dobitak, jer vjernici ne štede kada su u pitanju takvi događaji.

Doktrine koje su obznanjene i određene u bližoj povijesti, a spadaju među važnije i poznatije svakako je dogma o Bezgrešnom začeću Djevice Marije koju je 1854. proglasio papa Pio IX., te ona o papinoj nepogrešivosti, koju je nekoliko godina kasnije proglasio isti taj papa. Posljednja dogma Katoličke crkve koja je od strane pape Pia XII. proglašena 1950. godine je ona o Uznesenju blažene Djevice Marije na nebo, a koja također nema apsolutno nikakvog uporišta u Bibliji niti se igdje spominje tako nešto. U tu kategoriju spadaju i ostale ljudske izmišljotine koje crkvenjacima i svećenstvu odlično služe da svoje stado drže na okupu i iznova im svaki puta nametnu stvari koje s Isusom Kristom i njegovim naukom kroz Evanđelja nemaju baš nikakve veze. Među njima su i Dan mrtvih, razni postovi, Korizma, štovanje mnogih relikvija, kojekakvih predmeta izuzetno pogodnih za trgovinu, zatim Veliki ili sveti tjedan, Cvjetnica, Pepelnica i svi ostali crkveni blagdani i običaji na kojima Crkva, njeni vjerodostojnici i ostalo svećenstvo sasvim dobro žive kroz čitavo ovo vrijeme i njih gotovo nikada nikakva svjetska financijska kriza stoljećima već ne zabrinjava.

 

 

(830)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara