CRKVA, OBEĆANJA, CELIBAT, DJEVIČANSTVO

Agencije prenose kako je na jutrošnjoj svečanoj misi zatvaranja Svjetskog susreta obitelji na terenu zračne luke Bresso sjeverno od Milana papa Benedikt XVI nekoliko puta pozvao političare na odgovornost za dobrobit sviju u krizi riječima da ne “obećaju stvari koje ne mogu ostvariti”.

“Osjećaj odgovornosti stranaka trebao bi porasti, ne smiju obećavati stvari koje ne mogu ostvariti. Nek’ ne skupljaju samo glasove za sebe nego nek’ budu odgovorni za dobrobit sviju. Politika je odgovornost pred Bogom i ljudima!”, uzviknuo je Benedikt XVI.

U subotu, 02. lipnja je pak svećenicima i časnim sestrama okupljenima u katedrali u Milanu rekao da kod onih koji život posvećuju vjerskoj vokaciji “znak pastoralne ljubavi i ujedinjenog srca je svećenički celibat i posvećeno djevičanstvo”.

Možemo li nauk i obećanja Katoličke crkve podvesti pod kršenje ljudskih prava? Po Ustavu RH nitko ne smije prisiljavati nikoga na vjersko opredjeljenje. Katolička crkva to uz obilni blagoslov države čini.

Papinim riječima: osjećaj odgovornosti Crkve trebao bi porasti, ne smiju se obećavati stvari koje ne mogu ostvariti. Pouka svećenstvu: „Nek’ ne skupljaju samo glasove za sebe nego nek’ budu odgovorni za dobrobit sviju.“ Krivouk je odgovornost pred Bogom i ljudima! Kod onih koji život posvećuju vjerskoj vokaciji “znak pastoralne ljubavi i ujedinjenog srca“ može biti i poštivanje zakona naše države, a da za to porezni obveznici ne moraju pod prisilom plaćati (Ugovori s Vatikanom).

Pitanje papi Benediktu XVI i svim katolicima: nije li katolički nauk obećanje nemogućeg svim ljudima od strane svećenstva – onoga što se u realnom životu kao put povratka Bogu na takav način ne može ostvariti. Jednako vrijedi i za celibat i tzv. „posvećeno djevičanstvo“.

Dominik Petris

http://david-udruga.hr

 

 

(842)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara

Tagovi: , ,