CRKVENI DAN DRŽAVNOSTI

Kardinal Josip Bozanić svojim govorom posvetio je odu Danu državnosti veličajući crkvu svetog Marka kao simbol kršćanstva. Ne pada nam na pamet da budemo zločesti i blatimo uvaženu gospodu s Kaptola. Pozivamo ih samo da ne zaborave i dio svoje prošlosti koji se uvijek prikriva sa aureolom svetosti, velikog dobročinstva i zasluga za svoj narod. Molimo ih da pažljivo pročitaju10 zapovijedi i Govor na Gori Isusa iz Nazareta na kojeg se pozivaju i koji bi trebao biti temelj kršćanstva te odgovore na neka temeljna pitanja.

Odgovorite svojim vjernicima i svom narodu:

– zašto ste zagovornici rata, blagoslovite oružje i imate vojne ordinarijate (molimo pogledajte 5 zapovijed i po njoj odgovorite, ne nama, već svojim vjernicima?)

– kažete da vam mnogi prigovaraju, obrušavaju se na vas, prozivaju zbog bogatstva i neosjetljivosti. Odgovorite molimo vas kolika je vrijednost vaše cjelokupne imovine: sakralni objekti, gospodarske zgrade, stambene zgrade, dionice, poljoprivredna zemljišta, najamnine i mnoge vaše djelatnosti – plaćate li na to porez državi? Molimo vas odgovorite svom narodu kako ste (na koji način) stekli svoju imovinu?

– zašto ste od vremena robovlasničkog  pa sve do današnjeg sistema uvijek bili uz vlast i niste nikada pa ni sada nosili teret običnih ljudi, propovijedali ste evanđelje, jeste li ga i živjeli?

– je li ova crkva kako vi kažete polazište za razmišljanje, ako se prisjetimo da su se u njenoj blizini i pod njenim vodstvom palile lomače na kojima su gorjeli živi ljudi (pretežno žene). Je li ta crkva koju veličate stajala u drugom svjetskom ratu na strani kukastog križa ili onih u Europi koji su se borili protiv sila zla.

– iz mnogih dostupnih izvora i spoznaja iz čitavog svijeta, mnogih velikana povijesti dostupna su tumačenja, da je Isusov nauk, tj. kršćanski nauk u potpunoj suprotnosti sa katoličkim naukom. Čak i mnogi teolozi diljem svijeta suprotstavljaju se crkvenim dogmama i crkvi koja je od same sebe napravila kult nedodirljivosti i tajnovitosti.

Ne branimo vladu, ali ovo je prvi puta i nadamo se ne posljednji da se ne ponašaju licemjerno, kad iz lažnog kurioziteta stoje u prvim redovima bogobojažljivog izražaja slušajući propovijedi.

Udruga David

 

(624)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara