FISKALIZIRANE KUMICE

Rekli bi mnogi još jedna caka i igra našeg vrlog ministra financija. U cijeloj ovoj Vladi to je čovjek koji možda jedini baš svojski radi, često i uglavnom na svoju štetu i daje neke konkretnije rezultate. Da, riječ je o Liniću i naravno o njegovim fiskalnim blagajnama. Ne znam zašto, ali to me jako asocira na onaj film Blagajnica hoće ići na more, pa su tako i mnogi naši prodavači poželjeli otići na odmor i izbjeći velikog Slavkeca u lovu na poreze.

I tako Lijepa naša prvi dan svojeg veličanstvenog buđenja u EU još umivena rosom i sunčevim zrakama naglo shvaća da taj dan neće ručati. Naime, kumice na placu kao i sve horde preprodavača su odlučili bojkotirati Slavkeca i otići u štrajk. Nisu valjda naučili do sada da se u lijepoj li nama našoj štrajkom tek ne rješava ništa. Imali su preko šest mjeseci za pripremu, za raspitati se i nabaviti sve potrebno, znali su da moraju s 1. srpnjem ove godine ući u fiskalizaciju, ali ne, oni su se odlučili na štrajk. Da, naravno, svi imaju pravo na štrajk i to je čisto u redu, ali s druge strane zašto bi oni bili izuzeti od plaćanja svega? Tolike godine su to radili bilo im je dobro pa sada se boje ili tko zna što im je.

Da se razumijemo, nismo za to da kumice koje jadne prodaju iz vrta neke stvari da bi se prehranile moraju imati blagajne i plaćati sve poreze i ponekad zaista čudna davanja koja znaju podsjećati na čisti otomanski harač. One jadne stoje tamo sat dva i idu doma, sretne ako su prodale stručak cvijeća ili par kilograma krumpira, ali da svi ostali koji rade na veliko trebaju fiskalizaciju, to sigurno mislimo. Bilo je i govora te impliciranja kako eto Todorić to navodno ne mora, ali ipak mora dragi moji. I njegovi kiosci moraju, bez obzira što je gospon skoro pa država u državi.

FISKALIZIRANE KUMICE

Prekupci i nakupci, protivnici fiskalnih blagajni tu robu kupuju često po deset puta manjoj cijeni, pa svi znamo kako se u riječkom dijelu većina robe nabavlja kod Mirele u Trstu, gdje jedna majica dođe jedan do dva eura, hlače oko tri, a topići i ljetne majice i manje, pa onda ta ista roba na tržnici na kraju košta između sto i dvjesto kuna. Tako rade i svi ostali samo je razlika gdje na veliko kupuju i sada bi oni trebali biti izuzeti od svega? Zašto? Zašto trgovine, odvjetnici, liječnici, ugostitelji i slični moraju plaćati sve, a oni ne?

Sada su ponovo dobili trideset dana prilagodbe nakon što se znalo više od šest mjeseci da će to morati napraviti. Baš me zanima što će napraviti do 1. kolovoza ove godine? Tražiti novu odgodu ili poštovati zakone ove zemlje kao i svi ostali porezni obveznici? Zašto u ovoj državi svi pokušavaju izbjeći sve što znači uvođenje reda za kojim ova zemlja jednostavno vapi, a to je plaćanje stvari koje zapravo na neki neporsredan način i njemu rade dobro. Ideja blagajni je jako dobra, bar donekle će se moći smanjiti siva ekonomija i kontrolirati sve što se skrivalo isto kao što je dobar zakon da se plaća bez doprinsa ne može uplatiti. Tu se ljudi nisu pobunili i tražili samo plaću, a tko fućka doprinose i ostala davanja koja nam svima u konačnici garantiraju bar nekakvu mirovinu.

 

 

(743)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara