GORI VATRA

 

Mi smo jedna jako zanimljiva i nadasve posebna država, zimi nas obavezno iznenadi snijeg, a ljeti požari. Nije to lako pratiti i koordinirati, vražje vrijeme, nevrijeme ili nečija nepažnja kao da nas namjerno gnjave u našem miru, blagostanju i komforu koji uživamo, a što je najbezobraznije od tih požara je da se uvijek pojave kad nam dragi političari iz Sabora ili Vlade odu na godišnji odmor, pa ga jadni prekidaju slikajući se tamo gdje vatrena stihija sve pohara baš kao što je to bilo neki dan u Splitu i okolici. Da ne bi bilo zabune, vatrogasci, razne službe i svi civili koji su pridonijeli gašenju požara nadljudskim su se naporima trudili zaustaviti vatrenu stihiju koja je doslovno gutala sve pred sobom, čak su se i, kolokvijalno rečeno, ljuti protivnici kao što su navijačke skupine, ujedinile i krenule u pomoć Dalmaciji. Političari su, naravno, sasvim druga priča, njih nije briga što vatrogasci gase vatru prastarim, gotovo muzejskim eksponatima vatrogasnih vozila. Pojavili su se puno prekasno na samom požarištu i čak se tamo uspjeli posvađati do te mjere da je ministar Krstičević odlučio podnijeti ostavku, deklarativnu naravno, jer onaj koji imalo poznaje hrvatsku politiku jako dobro zna da od toga ništa biti neće i sve se nastavlja po starom, nitko nije odgovoran za ništa, osim što su se Damir Krstičević i zapovjednica nam vojske, po zanimanju još i predsjednica države, malo porječkali oko toga kada je vojska trebala krenuti u akciju.

GORI VATRA

Kod nas i inače kad se nešto loše događa vrijedi ona: brigo moja prijeđi na drugoga, pa su se vrlo neumjesno prepucavali tko je i kada trebao reagirati. Na to smo već naučili pa nas više ništa ne čudi, jer štetu će uglavnom sanirati domicilno stanovništvo, političari po običaju neće učiniti skoro ništa osim puno pričati, a rezultate pravog uzroka požara ćemo čekati stoljećima, jer nekako mi se u takvim situacijama uvijek u misli vraća kornatska tragedija koja zapravo nikada nije do kraja razriješena.

Dakle, dio Dalmacije je izgorio i tu više nitko ništa ne može učiniti, a hrvatski političari i svi odgovorni za ovu katastrofu i dalje neće napraviti nešto kako bi prevenirali ovakve situacije, jer oni su svi uglavnom generali poslije bitke i bojim se da će se opet pojaviti neki ljetni požar koji će ih silno iznenaditi baš kao što ih silno iznenadi redovito svake godine snijeg u prosincu.

 

(42)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara