GOSPE MOJA

Nije ovo tekst o Jeleni Rozgi i njenoj istoimenoj pjesmi kao što naslov sugerira već o blagdanu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili jednostavnije rečeno Velikoj Gospi i još jednoj prilici vjernicima i nevjernicima da radne dane pretvore u neradne, pa sve to lijepo spoje s vikendom, a posebno je divno kad taj vjerski blagdan tresne usred tjedna, kud` ćeš veće sreće. Sve je dobro što se može pretvoriti u mini godišnji odmor, nema veze što je, Uskrs, Božić, Tijelovo, što god bilo samo neka se ne radi, ali kada vjernike pitate znaju li uopće što blaguju, naravno osim samog naziva blagdana, velika većina njih nema pojma što taj neradni dan zapravo predstavlja. Mediji obavezno nekoliko dana prije ove svetkovine objavljuju da su sva dvadeset i dva najpoznatija svetišta Majke Božje u Hrvatskoj spremna primiti hodočasnike pa će biti svega i svačega ponuđenog na prodaju; od kičaste voštane Gospe, preko one koja svijetli u mraku, pa do one koja se ukazuje u Međugorju, a kupiti je morate zajedno s ogromnim križem i brežuljkom koji uz nju idu u paketu. O gastronomskoj ponudi bolje ne govoriti, jer će tu biti tradicionalnih vašarskih specijaliteta poput kotlovine, kobasica, šećerne vune, lepinja koje imaju okus po plastici i kojekakvih masnih i mesnih prerađevina s ražnja i roštilja, jer nakon što zahvalite Majci za sve što imate i usput zatražite da vam zagovorom na nebesima priskrbi ono što nemate, a željeli bi, treba se dobro najesti i napiti – sve u Njenu i slavu Božju. Naravno, uz to ide i neizostavna misa na kojoj ćete obavezno prisustvovati i, ako ništa drugo, konačno čuti kako se sa oltara lijepo priča bar o jednoj ženi, onoj koja je uznesena na nebo u društvo svog sina Isusa, ali su se njezinog odlaska u visine sjetili tek prije šezdesetak godina i to proglasili dogmom u koju svaki pošteni katolik mora vjerovati. Svjedoka, kao i za mnoga druga čudesa naravno nema, ali zato postoje raznorazni „vidioci i vidjelice“ koji nam svako malo prenesu što je dotična Majka Božja poručila nama smrtnima na zemlji i to ni manje ni više nego na gomili jezika, ovisno gdje se ukazala, pa između ostalih i na čistom hrvatskom, kao pravi poliglota ili kao papa koji za potrebe Uskrsa i Božića nauči na više od sto jezika čestitati spomenuto.

Treba napomenuti i to da je Uznesenje Blažene Djevice Marije posljednja proglašena dogma Katoličke crkve, što i ne čudi s obzirom na općepoznatu mizoginiju koja u Crkvi vlada stoljećima, pa je dobro da su se bar jedne žene sjetili ako nikako drugačije onda na ovakav način i to čak četiri puta: prvo je proglašena Majkom Božjom još tamo 431. godine, onda su 649. definirali kako je bila i ostala djevica da bi 1854. godine papa Pio IX. službeno proglasio dogmu o bezgrešnom začeću i na kraju njegov papinski imenjak, ali dvanaesti ovu posljednju o odlasku njene duše i tijela na nebo. Isto tako, ovo je još jedna doktrina koja nema apsolutno nikakvog temelja u Riječi Božjoj, Svetom Pismu, Bibliji ili kako god tu knjigu željeli nazivati nego se papa Pio XII. poslužio jednom drugom dogmom, onom o vlastitoj nepogrešivosti koja je usput rečeno proglašena prije nego ova o Uznesenju, te je njome svima poručio: „Od Boga je objavljen nauk o vjeri da je neokaljana Bogorodica i vječna Djevica Marija nakon završetka zemaljskog životnog puta dušom i tijelom primljena u nebesku uzvišenost. Ako bi se stoga, neka nas Bog od toga očuva, tko usudio bilo poricati, bilo namjerno dovoditi u dvojbu ono što smo Mi definirali, neka zna da je potpuno otpao od božanske i katoličke vjere.“

Dakle, prije nego što pokupujete sve Marijine kipiće i sličice svih veličina i oblika, što je također hereza jer je štovanje relikvija protivno biblijskom nauku koji izričito zabranjuje idolatriju i uvedeno je tek u osmom stoljeću, sjetite se kako je i ono zbog čega ste se uputili na neko proštenje ili zavjetno hodočašće zapravo krivovjerje jer nigdje u Novom zavjetu nema uporišta niti se na bilo koji način spominje kao uostalom i puno toga što su sveti i ostali manje sveti crkveni oci propisali kao obavezno vjerovanje koje nikako ne smijete dovesti u pitanje jer vas u protivnom očekuje bespovratni put u vječni pakao.

 

(910)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara