HITNA NEMOĆ

Pod dojmom događaja od prošle noći jedna pacijentica piše svoju priču, tako da se ne treba čuditi ako su emocije jako izražene jer su svježe, ali ne kažu uzalud da se željezo kuje dok je vruće.

Na njenu veliku žalost večer je bila ružna. Jaki bolovi u leđima od jutra, oteklina na mjestu operacijskog reza i oštra bol koja se širi u kukove i noge. Poznavajući svoju dijagnozu od prije i sve simptome koje je imala ne budi luda i vođena onim bolje spriječit nego liječiti zaputila se na Hitni medicinski trakt KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu. Nekako se polagano doteturala do gore, na šalteru obavila uobičajenu proceduru, popričala s kolegicom koja radi i kroz par minuta na njeno iznenađenje pozvali je na pregled. Ta bolnica nema dežurnog neurokirurga za hitni trakt nego samo odjelnog, a ona treba baš dotičnog doktora pa su je zaprimile dvije liječnice, specijalist neurologije i mlađa kolegica specijalizantica. Ali dobro, pacijentica je uredno sjela u ordinaciju, dala povijest bolesti koju nosi sa sobom, odgovorila na brdo pitanja i osjećala se kao pokusni kunić. One blijedo gledaju dok im priča svoju anamnezu i povijest bolesti te objašnjava zašto je sada došla kod njih. Liječnice obave rutinski pregled, ustanove neke anomalije i stanu se čuditi onome zbog čega je bolesnica zapravo došla – oteklini. Nikako im nije jasno da se na tom dijelu sada, nakon dvije godine od operacije napravio edem i naravno mudro zaključe kako nije to za njih, to je za kirurga tj. neurokirurga. Prvo na scenu stupa doktorica, kirurginja koja pritišće bolno mjesto, unatoč jaucima i krikovima, naravno, pa prosvijetljena shvati da to nema veze s njom i sva sretna završi pregled koji nije u njenoj domeni, jer nije upalni proces i nema se što punktirati. Čudno, ali to je i pacijentica zaključila iako nije doktor, a kirurg još manje. Tada po preporuci spomenute liječnice dolazi do poziva Bogu – vladaru svemira. Nakon dva-tri neuspješna pokušaja udostojao se javiti, valjda dok se probudio, te nakon objašnjenja mlađe doktorice što je i cijele te priče pa konstatacije da pacijentica nije u Zagrebu operirana, dotični izjavljuje neka ide kući i vrati se ujutro!!!! Gleda ona u čudu, bijesna, ljuta, ne vjerujući što je upravo rečeno! Pita još jednom da joj se ponovi jer je mislila da nije čula dobro. I nakon ponavljanja vidi da se nitko tamo ne šali i da joj je sluh dobar. Liječnica pokušava bolesnicu smiriti kao da se ne uzbuđuje, ne nervira i slično. Dotični se nije pitao u kojem stanju bolesna osoba zaista je, da li ujutro može doći, da li će moći hodati i što će uopće do sutra biti s tim??!!!

Naravno, ujutro slijedi nastavak priče kad bolesnica ode nadobudno opet na isto mjesto i sada po preporuci gospodina doktora krene na odjel. Kaže zašto je došla i sve ponovi od jučer, malo je blijedo gledaju nije im baš sve jasno, pa konačno dolazi pročelnik odjela – starija služba – te pita pacijenticu da tko bi je trebao na odjelu pregledati. Mislim, molim??? Kako da ona to zna??? Netko od dežurnih valjda! Nakon ove glupave konverzacije smiluju se oni njoj konačno i mlađa služba, tj. mlađi doktor je primi, ona ispriča još jednom cijelu priču i kaže da bi voljela napraviti pretrage jer postoji opravdani strah od mogućih posljedica. On u principu nikako sam ne smije odlučiti, konzultira se sa šefom i naravno opet je odbiju!!!! Kao, neka ide, ali sad ne više kući nego ni manje ni više nego u Rijeku doktoru koji je operativni zahvat prije dvije godine izvršio pa da on napravi obradu i sve pretrage!!! Neka putuje 200 km da je čovjek pogleda kao da oni u Zagrebu to ne mogu napraviti. I sada zbilja bolesna osoba ne zna što više reći, ispada kao da je otišla u Ameriku po pomoć, pa tamo neće izvršiti pregled jer je operirana u nekoj zemlji koju oni ne mogu pronaći na karti!

Sve to zvuči strašno i sramotno, prava liječnička blasfemija Hipokratove zakletve koja se uvijek lomi na krajnjem korisniku – pacijentu! Slijedeći njeni koraci zasigurno će biti pregled kod nekog tko će je htjeti primiti i onda malo u Ministarstvo zdravstva i slične institucije pa možda tamo uspije potražiti koristan savjet ili mišljenje, a može biti da i pregled obave usput kad već oni koji su trebali to nisu učinili.

 

(1053)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara