IZNENAĐENI I UVRIJEĐENI

Prije nekoliko dana Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda žestoko je kritizirao i prozvao Vatikan jer, po njihovom mišljenju, nije učinio dovoljno ili gotovo ništa po pitanju zlostavljanja i silovanja desetaka tisuća djece od strane svećenika, dakle onih koji spadaju direktno pod ingerenciju Svete Stolice istodobno ih pozivajući da ponovno otvore svaki dosje pedofilski nastrojenih crkvenih službenika. Odbor je mišljenja kako Vatikan ne samo da nije poduzeo konkretne mjere sprječavanja zločina nad djecom nego nije niti kaznio počinitelje, omogućivši tako daljnje zlostavljanje. Isto tako, Ujedinjeni narodi upozorili su Svetu Stolicu kako bi Crkva itekako trebala surađivati s policijom što ova vrlo rijetko ili gotovo nikako ne čini te su zbog toga prozvali i papu Franju osobno. U izvješću također smatraju nevjerojatnim da Sveta Stolica nije bila obaviještena o svim tim zločinima nad nemoćnom djecom, zapravo da nije znala što pojedini svećenici rade, baš naprotiv, itekako je dobro zataškavala počinitelje i što je ono najgore nije ih propisno kažnjavala. Posebno se to odnosi na niz slučajeva u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, ali mi ne moramo ići izvan granica naše zemlje jer je i Hrvatska imala svoje svećenike koji su skloni pedofiliji. Sjetimo se samo osuđenog Ivana Čučeka kojega je Vatikan godinama štitio i branio, zatim Nedjeljka Ivanova, pedofila koji nikada nije izbačen iz crkvenih redova i sada je u mirovini kao i svećenik Drago Ljubičić koji bezbrižno uživa u svojim penzionerskim danima na otoku Krku.
Vatikan je sa povećom dozom iznenađenja primio izvješće Ujedinjenih naroda iako nikome tko imalo prati što se događa nije jasno čemu čuđenje jer svako malo su mediji izvještavali o nekom novom pedofilskom skandalu pod okriljem Katoličke crkve. Usput su i uvrijeđeni konstatacijama o prikrivanju seksualnih zločina njihovih službenika i odbijaju svaku optužbu za bilo kakvo zataškavanje iako se jako dobro zna da su svećenici skloni ovim odvratnim radnjama u velikom broju slučajeva premještani u druge župe gdje im se otvoreno davala mogućnost nastavka zlostavljanja.

IZNENAĐENI I UVRIJEĐENI
Nekoliko dana nakon izvješća odbora Ujedinjenih naroda Vatikan je konačno predočio, preko svog veleposlanika u UN-u Silvana Tomasija, kompletnu statistiku posljednjih deset godina u kojem je razdoblju više od osamsto svećenika razriješeno, više od dvije i pol tisuće je sankcionirano nekim blažim kaznama, dok je u 2004. godini bilo skoro tri i pol tisuće novih zlostavljanja djece, a samo u prošloj godini brojka se popela na više od četiri stotine. Na kraju je Tomasi zaključio kako Vatikan više ne tolerira seksualno nasilje nad djecom, ali i da su potpuno posvećeni tomu da se nova zlostavljanja više ne događaju.
Zapravo je nevjerojatno koliko se tih ružnih i po djecu traumatičnih stvari događalo svih ovih godina jer brojke su naprosto zastrašujuće, a teško je povjerovati da se Sveta Stolica tako ozbiljno uhvatila raskrinkavanja pedofila u vlastitim redovima kada se samo prije nekoliko mjeseci, što smo i naveli, otkrilo više od četiri stotine slučajeva, no pustimo vremenu i njihovoj proklamiranoj nultoj toleranciji na pedofilske skandale da odrade svoje, te nas možda demantiraju, iako je danas za mnoge žrtve katoličkih svećenika prekasno, oni su već traumatizirani odavno.

 

 

(951)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara