KAPTOL DAO OTKAZ SAMOHRANOJ MAJCI DVOJE DJECE

Zagrebački Kaptol posljednjih dana potresa dosad neviđen skandal: Crkva je preko noći dala otkaz samohranoj majci dvoje djece!, otkriva Večernji list

Četrdesetdvogodišnjoj M.A. iz Zagreba, koja je u Domu za umirovljene svećenike posljednjih sedam godina radila kao fizioterapeutkinja, otkazan je ugovor o radu bez ikakve prethodne najave i ona se, usprkos činjenici da sama uzdržava sebe i dvoje djece, preko noći našla na ulici. 

„Iza cijele priče ima mnogo prljavštine“

Mons. Juraj Jerneić, ravnatelj Doma za umirovljene svećenike, ništa službeno nije htio govoriti o cijelom slučaju. Na svako novinarsko pitanje je odgovarao: „Nemam komentara.“

Večernjak je neslužbeno doznao, pozivajući se na kaptolske izvore, da iza cijelog slučaja ima ‘mnogo prljavštine’ te da postoji ‘druga strana medalje’, ali da Crkva zasad službeno neće izlaziti u javnost.

“Da, dobro ste čuli. I mi smo zgroženi. Samo tako dati otkaz samohranoj majci, i to u jednoj crkvenoj instituciji, doista je sramotan čin. Čuli smo da je otkaz dobila zbog formalnog razloga – zato što se ukida fizioterapija u Domu za umirovljene svećenike. Pa toj je ludost! Upravo je takva služba tamo nužna”, bio je komentar jednog svećenika kada ga je novinar Večernjeg lista upitao o sudbini nesretne žene.

Kazao je da su kod M.A., osim što je pružala usluge stanovnicima svećeničkog doma, dolazili mnogi drugi svećenici, profesori s Katoličko-bogoslovnog fakulteta i časne sestre. Navodno su svi njome bili zadovoljni.

Fizioterapeutkinja je pisala pismo zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću, koji je najodgovornija osoba u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pa tako i za zbivanja u Domu za umirovljene svećenike, ali odgovor nije dobila. Pisala je i pomoćnom biskupu zagrebačkom, mons. Valentinu Pozaiću, ali se i on oglušio.

Priča se da je jedan od razloga za otkaz bila informacija da joj je suprug u zatvoru. ‘Točno je da mi je suprug u zatvoru. I to sam upravitelju, mons. Juraju Jerneiću rekla prvog dana. Ne znam zašto sam dobila otkaz, pa nije valjda zbog toga’, rekla je za Večernji list M.A.

Strahuje za svoju i budućnost svoje djece, iako je dobila nešto otpremnine. Kazala je da će svoj problem iznijeti Centru za socijalnu skrb i pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić. Istaknula je da je uvijek svoj posao obavljala savjesno i da su svi bili zadovoljni, iako ju je, napomenula je, šikanirala i mobingirala časna sestra koja bila zadužena za dom.

M.A. je podnijela žalbu na otkaz i čeka rješenje. Budući da u Crkvi sindikat nije dopušten i da zaposlenici (vjernici laici) nemaju pravo sindikalnog udruživanja, otpuštena fizioterapeutkinja ne može očekivati podršku s te strane. 

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/162942/Kaptol-dao-otkaz-samohranoj-majci-dvoje-djece.html

 

(541)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara

Tagovi: ,