KATOLIČKI NAUK

Stotinjak vjernika okupilo se ispred dubrovačkog suda u znak podrške svećeniku koji je ubio čovjeka. Čovjek je ubijen od svećeničke ruke. Moguće je stradali bio i kriv. Opravdava li to svećenika u njegovom postupku? Što to naučava katolička vjera? Je li to kršćanstvo Isusa iz Nazareta?

Ako masa ljudi slijedi svećenički nauk zagovarajući ubojstvo iz samoobrane, što to govori o katoličkom nauku? Niti u Bibliji nigdje  nema u Isusovom nauku da se potiče ubijanje u samoobrani. Katoličko svećenstvo po čitavom svijetu, ali i kod nas, blagoslovi oružje. Što znači blagoslov oružja? Jednostavnim razumljivim rječnikom to je dozvola ili poticanje za ubijanje u samoobrani. Ako se to čini za opće dobro naroda (čitaj politike) tada su to još i uzvišeni čini.

Peta božja zapovijed čini se više nema kod katolika neko značenje. Zagovara li neka institucija rat, kao npr. katolička institucija, te kako se može očekivati od njihovih vjernika da se drugačije ponašaju?

Što reći na izjave okupljenih u znak podrške svojem svećeniku – učitelju: „Ne sudimo, nego molimo za ubijenog i dajemo podršku prijatelju da izdrži“. Recimo ipak da nam taj i takav etički vjerski sustav odgaja djecu u školama i vrtićima.

 

UDRUGA DAVID

 

(1333)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara