NEMAMO PRAVO USTAV POMESTI POD TEPIH

KAMPANJA

Otvaramo pitanja kojima želimo upozoriti da je na djelu legalno kršenje Ustava, zakona i povreda ljudskih prava od strane državnih institucija i Katoličke crkve, gdje se prejudicira, zahtijeva i već dobrano svakodnevno u praksi sprovodi model državnog uređenja po ideologiji i svjetonazoru zastarjelog klerikalizma.

Pokrećemo niz peticija, otvorenih tribina i okruglih stolova s akutnim pitanjem: kuda sve to vodi?

Katolička crkva je izuzetno bogata te njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi, u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura (samo vrijednost njenih nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura), a godišnje crkva iz proračunskih sredstava dobiva oko milijardu kuna (oko 250 mil. direktno, ostalo preko Općina i raznih drugih subvencija). Katolička crkva je oslobođena od mnogih poreza odnosno nameta koje plaćaju drugi poslovni subjekti i građani, u prvom redu radi se o njenoj vjerskoj djelatnosti koja se ubraja u neprofitnu. Mislimo da je u sferi katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad. Postojanje čitave djelatnosti katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske, klasično vjerske … je za širenje vjere što je i dužnost svakog katolika. Zato je pravedno da se čitava crkvena aktivnost, uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje, posebno zbog toga što je Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez. Tražimo i to da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih.

Nedopustiva je činjenica da Republika Hrvatska još u 21. stoljeću ne propisuje crkvi odnosno njenim osobama sve poreze na način kako su propisani drugim fizičkim ili pravnim osobama, te joj poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje. To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom. Pored toga je čitavo crkveno djelovanje u povijesti opterećeno ideologijom koja je stalna i najveća kočnica u razvoju društava u svijetu, zbog čega i ima najveći udio u svjetskim krizama.
U suprotnosti je sa svim etičkim normama, s pozicije ljudskog razuma i božanskog stajališta, da su crkvene institucije koje bi trebale biti uzor i potpora građanima i svojim vjernicima, sebe učinile nedodirljivim. Svoje bogatstvo, sve svoje crkvene i osobne prihode zaštitile su od oporezivanja, i sve to na teret svojih građana.

NEMAMO PRAVO USTAV POMESTI POD TEPIH

TEME:

Ukidanje financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna

Dosljedno provođenje odvojenog djelovanja države od crkve

Uklanjanje svih vjerskih obilježja iz vrtića, škola, vojnih i policijskih  objekata, i ostalih državnih institucija

Ukidanje vjeronauka u državnim školama

Preispitivanje porijekla crkvene imovine i svih do sada isplaćenih obeštećenja crkvama

Zaštitu žrtava od pedofila svećenstva i obeštećenje dosadašnjih žrtava

Ostvarivanje dosljednog odvajanja države i vjerskih zajednica

Ukidanje raznih crkvenih blagoslova državnih objekata i imovine

Izjednačenje uvjeta djelovanja vjerskih zajednica sa svim privatnopravnim subjektima

Nemiješanje vjerskih zajednica u državne škole i druge javne institucije

Poštivanje ljudskih prava

Preispitivanje porijekla i povrat neopravdano dobivene crkvene imovine

Ukidanje krštenja novorođenčadi – odnosno dopušteno upisivanje u članstvo crkve tek po punoljetnosti osoba.

 

Zahtjev da državni dužnosnici nemaju što tražiti na crkvenim manifestacijama dok obavljaju državne funkcije. Također, crkveni dužnosnici ne mogu prisustvovati na državnim manifestacijama. U sadašnjem ophođenju jednih i drugih očiti je sukob interesa na svim nivoima društva, a na štetu mnogih građana RH.

 

Tema prve Peticije: „Potpuno oporezivanje crkve

http://odvajanje-drzave-crkve.com/potpuno-oporezivanje-crkvepreuzmite-peticiju/

 

Utorak i srijedu, 21. i 22. 05. od 10,00 do 18,00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu bit će postavljen štand za potpisivanje Peticije.

Konferencija za tisak održat će se u utorak, 21.05. u 11 sati na Cvjetnom trgu.

Udruga David

 

(627)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara