O SOLE MIO

Ovih se dana predsjednica Vlade okolo hvali kako je broj nezaposlenih puno manji nego u istom mjesecu prošle godine i kako je taj optimističan podatak rezultat predanog rada vladajućih na politici zapošljavanja. Međutim, istina je kao i obično kad se o hrvatskoj stvarnosti radi ipak drugačija i poraznija, kako po vladine imaginarne napore, tako i po samu – predizbornim optimizmom obasjanu – predsjednicu te iste Vlade.
Broj nezaposlenih nije pao zato što je otvorena sva sila perspektivnih tvornica gdje će se proizvoditi sve ono što Hrvatska sada, ponekad i nekontrolirano uvozi, već zbog toga što je zaposleno oko pet tisuća ljudi u javnom sektoru koji do neba vapi za smanjivanjem, a ne novim megalomanskim punjenjem često izmišljenih radnih mjesta.
Drugi razlog, po vladajuće povoljnije statistike iz Zavoda za zapošljavanje, je brisanje onih koje se zbog prekvalifikacije educira, pa s obzirom da za vrijeme te edukacije ipak nešto rade, elegantno su maknuti s popisa nezaposlenih.
Treći razlog su javni radovi, dakle čišćenje lišća što bezobrazno svake jeseni pada po parkovima, branje jabuka koje ionako uvozimo kao da svojih nemamo dosta, ali ajde… barem nećemo pjevati „Jabuka je neobrana“, zatim uređenje okoliša kreditima izgrađenih prometnica i ostalih javnih površina.
Četvrti i najzanimljiviji saveznik povoljne statistike u segmentu zapošljavanja je ni manje ni više nego vrijeme, koje je baš u izbornoj godini odlučilo jako dugo ostati lijepo. Shodno tome, sunce se pokazalo kao najbolji poslodavac, pa su sezonci još uvijek na moru i daleko od matičnih Zavoda gdje već više od šest mjeseci ne odlaze po onaj famozni pečat koji potvrđuje njihovu prisutnost u evidenciji nezaposlenih. Sunce se pokazalo i kao dobar predizborni adut vladajućih, bez obzira što aktualni ministar zdravstva Milinović poziva da se za njega i njegove frendove iz stranke ne glasa pa bi možda bilo najbolje da na listi za potencijalnog zastupnika – posebice u onim izbornim jedinicama na moru – na prvom mjestu kao kandidat bude postavljeno upravo sunce. U slučaju pobjede to nebesko tijelo kasnije može postati predsjednik Sabora, ministar turizma ili čak predsjednik Vlade, iako bi bilo čudno da u politiku uđe netko tko samo sja i grije, dakle radi svoj posao, a za to ne traži nikakvu enormnu plaću.
Kako god bilo, ova trenutna brojka od 283.667 nezaposlenih uskoro će postati samo lijepa ljetna uspomena predsjednici Vlade i njenim stranačkim patuljcima, jer lišće će otpasti, jabuke do iduće godine neće trebati brati, prometnice će biti manje protočne pa samim tim i okoliš uz njih čišći, a i to sunce će se jednostavnim zakonima koji u prirodi vladaju pretvoriti u puno manje primamljivo turistima, ali i sezoncima te njihovim poslodavcima i cifra nezaposlenih ponovno će skočiti na gotovo deset posto od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Tada će to isto sunce, do sada saveznik vladajućih i njihovih statistika koje se odnose na ionako veliki broj nezaposlenih, postati problem jer su izbori u prosincu kada je naše drago, žuto sunčeko uglavnom na godišnjem odmoru i briga ga za izbore u Hrvatskoj.

(603)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara

Tagovi: , ,