REGIONALNO JE GLOBALNO

Što se više približavaju izbori u Hrvatskoj postavlja se i pitanje mogućeg pobjednika, raznih koalicija, kako predizbornih tako i onih postizbornih, ali nigdje baš ne vidim ozbiljne analize o tome kolike su šanse regionalnih hrvatskih stranaka i kome će se one u konačnici prikloniti. IDS je ovdje svakako izuzetak, jer je već odavno tretiran kao svojevrsna podružnica SDP-a i uvjetno rečeno lijeve političke struje, a i u Istri je neprikosnoven već dva desetljeća. Istina, postoji još stranaka sa prefiksom regionalne, kao što je Primorsko – goranski savez koji će na izbore sa još dva politička subjekta, Blok umirovljenici zajedno i Hrvatska radnička stranka, a nositelj svih lista je Ljubo Jurčić koji svojedobno kao mogući predsjednički kandidat nije ni u SDP-u dobio izbore pa je pitanje što će moći učiniti na nacionalnoj razini, zatim Zagorska demokratska stranka o kojoj se gotovo ništa nije već tri godine čulo i Međimurski demokratski savez koji izlazi sa svojom listom na ove izbore, ali ako se u konačnici ne involvira u opciju ljevice teško da će na političkoj sceni, osim u samom Međimurju, bilo što relevantnije predstavljati.

Jedina regionalna opcija koja u Hrvatskoj nešto znači, a ne veže se na nijednu tzv. veliku stranku ili koaliciju je Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, stranka koju formalno vodi Vladimir Šišljagić, ali je stvarni njen strateg, osnivač i deus ex machina trenutno slobode lišeni i utamničeni Branimir Glavaš. HDSSB ima već zavidnu podršku u regijama koje su uključene u ime stranke, ali za njih bi mogli glasovati ne samo oni regionalno orijentirani birači već i svi oni koji su izgubili svaku nadu da će HDZ bilo što više napraviti ne samo za boljitak nego i za doslovni spas ove zemlje, te birači potpuno konfuzni situacijom na, kolokvijalno rečeno desnici, zapravo među strankama koje se nazivaju pravaškima.
Stoga nije na odmet primijetiti kako je Glavaševa stranka već odavno prešla okvire regionalnog, a osebujni nastupi njenih članova u prošlom sazivu Hrvatskog sabora mnogima, još uvijek neodlučnim glasačima mogli bi dati podstreka da na skorašnjim izborima zaokruže baš tu opciju. Javno i nimalo defetističko suprotstavljanje vladajućima, poglavito HDZ-u od pojedinih je zastupnika te stranke u Parlamentu doslovno napravilo pučke tribune i pravi vox populi onoga što u konačnici mnogi misle, ali nemaju prilike ili ne žele to javno reći. Zato će politička platforma koju zastupa HDSSB u mnogome biti zanimljiva svima onima koji lokalni patriotizam više ne smatraju nečim zatvorenim nego baš naprotiv, identificirajući se sa regionalizmom i vlastitim problemima zapravo gledaju stvari globalno shvaćajući da je situacija na rubu katastrofe Slavonije i Baranje već davno postala nešto što se događa i na kompletnoj nacionalnoj razini.

(548)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara

Tagovi: ,