USKRŠNJA BAJKA

Uskoro će Uskrs, uz Božić još jedan „najveći“ kršćanski blagdan, pa bi bilo dobro da se crkvenjaci konačno dogovore što je „veće“, roditi se ili uskrsnuti. Treba znati da ovaj mit o uskrsnuću nije svojstven samo Isusu, jer kao što su se rodili 25. prosinca, mnoštvo bogova je također i uskrsnulo, kao na primjer Oziris, Krišna, Dioniz te još neki. Zanimljivo je i to da su svima njima majke bile djevice, svi su hodali svijetom u pratnji dvanaestorice i usput činili razna čuda, zatim umrli i nakon tri dana uskrsnuli. Što se Biblije, kao apsolutne Božje riječi tiče, tamo se sam čin uskrsnuća nigdje ne spominje, a opis Isusovog ukazanja nakon što se vratio iz mrtvih evanđelisti različito opisuju. Malo je bedasto da jednom takvom događaju koji slovi kao najveći kršćanski blagdan baš nitko nije svjedočio. Konstatirano je samo kako je Isusov grob prazan i samim time se povjerovalo u uskrsnuće, a jedini koji su mogli o tom nevjerojatnom čudu nešto reći – rimski vojnici na straži ispred groba – su zaspali ili „obamrijeli“.


Kome se uskrsnuli Isus prvo ukazao također je nejasno, jer po Mateju su ga prve vidjele Marija Magdalena i još jedna Marija. Marko piše kako se ukazao najprije Mariji Magdaleni, a Luka da su ga prvi vidjeli Šimun i još jedan učenik, dok Ivan također spominje Mariju Magdalenu kao osobu kojoj se iznova živi Isus prvoj obratio. Začuđuje i to što ga nitko od učenika, osim Marije Magdalene te one druge Marije – i to samo u Evanđelju po Mateju – nije prepoznao kao da je od posljednjeg susreta s njim prošlo užasno puno vremena, a ne tričava tri dana. Nevjerojatno je da Bog svoga jedinorođenog Sina, čija je smrt na križu simbolizirala otkupljenje svih ljudskih grijeha, odlučuje vratiti među žive i to velebno djelo zadržava u potpunoj tajnosti. Svjedoka uskrsnuća nije bilo, u Bibliji se taj trenutak nigdje ne spominje, a milijuni vjeruju da se to zaista dogodilo.
Svi oni koji će na Uskrs bojati jaja i uz njih stavljati uglavnom kičaste plastične zečeve trebali bi znati kako taj običaj nije izvorno kršćanski nego je, kao i mnogo toga drugoga, preuzet od starih, tzv. poganskih religija.
Sretan Uskrs!

 

(4914)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara