LETEĆI CIRKUS BENEDIKTA XVI.

Odreknuće Benedikta XVI. od svete papinske stolice i preseljenje u mirovinu izazvalo je neviđenu medijsku pozornost, toliku da su se radile posebne emisije i razna uključenja uživo kao da je umro, pa su slike i izvješća iz Vatikana posljednjih dana, uključivši i današnji vrhunac predstave, djelovali pomalo morbidno, u pojedinim trenucima čak i smiješno, sugerirajući možda još nekom neupućenom stvoru na kugli zemaljskoj u čitav taj vatikanski performans kako je u pitanju sprovod, a ne papin odlazak iz Vatikana u obližnji Castel Gandolfo. Svi mogući programi su se uključivali u taj leteći cirkus čekajući polijetanje helikoptera s Njegovom Svetosti, gdje su se pojedine TV kuće, kao primjerice RTL, toliko zanijele da su cijelo vrijeme u podnožju ekrana izvještavali kako je papa svoju ostavku obznanio 11. ožujka 2013. godine, što je zapravo fantastično vidoviti i u najmanju ruku Nostradamovski pogled u budućnost, jer RTL eto, ne samo što nam je priuštio direktan prijenos letećeg pape, nego može i predvidjeti što će biti desetak dana unaprijed. Isto tako su na toj televiziji izbacili precizan izračun papinog pontifikata koji je trajao točno sedam godina, deset mjeseci, devet dana i taman kad smo očekivali još sate, minute i sekunde, bezobrazno su nas bacili u daleku 1981. podsjetivši kako je osim papinske službe tada samo kardinal Joseph Ratzinger u životu radio i još nešto osim sjedenja u Svetoj Stolici, podučivši sve one koji žive u blaženom mraku neznanja da je glavni lik današnjeg igrokaza od te godine bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere, zapravo malo modernije verzije srednjovjekovne Inkvizicije.

LETEĆI CIRKUS BENEDIKTA XVI.

U trenutku kada se Benedikt XVI. vinuo zrakomlatom prema nebesima počela je bjesomučna zvonjava svih raspoloživih zvona u Vatikanu, a i šire, te su ga u smjeru istok – jugoistok od Rima, kako smo detaljno navigacijski obaviješteni, pratili tužni pogledi okupljenih vjernika. Ova dirljiva scena vjerojatno će biti prikazana još bezbroj milijuna puta, pa će tako to biti zasigurno najvažniji helikopterski let u dosadašnjoj povijesti ikada snimljen i praćen. Čitavih dvadeset minuta, dakle, imali smo priliku gledati užasno napeti izravni prijenos bijelog letećeg predmeta sve dok Njegova Svetost nije spuštena na teritorij zapravo susjednog kvarta Castel Gandolfa gdje ga je dočekao, ovaj puta crni predmet na četiri kotača i odvezao do ljetnikovca u kojemu će dočekati i službeno odreknuće od papinske službe u osam sati navečer.

Za razliku od komercijalnog RTL-a, HRT se na svom prvom programu zadržala u izravnom prijenosu i nakon papinog ateriranja, usput u studiju ugošćujući dvojicu ljudi koji su Benedikta XVI. toliko veličali da je na momente zvučalo pomalo degutantno te se u čitavoj toj provali raznih epiteta uopće ne treba čuditi što se pape već u ovozemaljskom životu naziva bezgrešnim Svetim Očevima. Nagađali su onda njih dvojica ležerno koje će novi papa ime odabrati, pa su se složili kako to zasigurno neće biti Petar iz poštovanja prema nikada dokazanom, navodnom Isusovom postavljanju sv. Petra za prvoga papu. U prilog onome s početka kako sve liči na sprovod, jedan od gostiju je odmah nakon papinog lakunoćnog govora s balkona u Castel Gandolfu ustvrdio kako se on „sada oprostio od svijeta“, a nakon toga smo vidjeli i prilog iz rodnog mjesta Benedikta XVI., zaista programski napravljen kao pravi In memoriam još uvijek živom čovjeku. Sve u svemu, silno patetično i uglavnom srceparajuće u svakom pogledu, pa bi se rezime čitavog ovog cirkusa koji traje već više od dva tjedna mogao sažeti u onu nevjerojatno kontradiktornu floskulu: „Papa je umro, živio papa!“

 

(981)

Print Friendly, PDF & Email

Facebook komentari

komentara